Fekete Ildikó népművész, hímes tojásfestő

A népművészek általában idős emberek, de ő tizenévesen vált azzá: saját örömére fest tojásokat.
Küldd el ismerősödnek ha tetszett Nyomtatás

A népművészek általában idős emberek, de ő tizenévesen vált azzá: saját örömére fest tojásokat. Akkor sem hagyta abba, amikor már az ELTE matematika-szakára járt, sőt! Akkor tudatosult benne igazán, hogy a matematikának és a tojásírásnak közös pontja is van, ez pedig a geometria. A hagyományos hímes tojások különféle szimmetriarendszerekbe is besorolhatók. Ez számára azért is fontos, mert próbálja a motívumokat összegyűjteni, újraalkotni, saját kiállításokon bemutatni. Már számos hazai és külföldi tárlaton állíthatta ki műveit, Kínától Ausztráliáig.

 

 

A hímes tojás festés a népművészet része, sokat elárul egy-egy táj, ott élő népcsoport életéből. Ezért is büszke könyvére, melyben tizenöt magyar tájegység hagyományos mintakincseit mutatja be. Sok olyan minta szerepel munkájában, mely csak az ő kiadványban található meg.

 

Amikor fest, tisztában van azzal, hogy a hímestojás ma már dísztárgy, így fontos, hogy jelentéstartalma mellett szép is legyen. Munkássága nyomán megkapta a népi iparművész, valamint a népművészet ifjú mestere címet, és a Junior Príma-díjat.

Hirdetés
Ennek az oldalnak az eredeti elérhetősége: http://www.talentn.hu/fekete-ildiko-nepmuvesz--himes-tojasfesto
Praesent et nulla eu nibh laoreet varius. Nunc venenatis nisi in libero. In sed justo. Sed risus. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.